KPN’s bestuursvoorzitter Eelco Blok acht een overname van KPN op termijn goed mogelijk.

Topman Eelco Blok van KPN is er niet zeker van dat het Nederlandse telecombedrijf voor een langere periode zelfstandig kan blijven.

,,Ik denk dat over vijf jaar het telecomlandschap in Europa er anders uitziet dan nu. Of KPN daar zelfstandig onderdeel van zal zijn, dat weet ik niet”, zegt Blok zaterdag in een door NRC Handelsblad gepubliceerd vraaggesprek.

KPN was vorig jaar doelwit van een vijandelijke overnamepoging. Het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil van miljardair Carlos Slim wilde KPN volledig inlijven. Die poging strandde op een beschermingsconstructie tegen ongewenste overnames.

KPN relatief klein

Het is voor een relatief kleine telecomprovider als KPN niet gemakkelijk om te opereren in het Europese telecomlandschap, aldus Blok. Maar, zo merkt hij in dat verband op, ,,als je weet dat het telecomlandschap gaat veranderen kun je er beter vanuit kracht in zitten dan vanuit zwakte. Wij zijn nu ieder geval sterk genoeg om zelfstandig te overleven – drie jaar geleden stonden we er niet goed voor”.

Begin februari maakte KPN bekend tussen nu en 2016 nog eens 1500 tot 2000 banen te schrappen. De nieuwe ingreep moet leiden tot een aanvullende kostenbesparing van 300 miljoen euro.

De ontslagronde volgt direct op de vorige, die in 2011 werd aangekondigd en 4650 arbeidsplaatsen kostte. Het totale banenverlies onder topman Eelco Blok komt daarmee op minstens 6000. Zijn voorganger Ad Scheepbouwer schrapte tussen 2005 en 2010 al meer dan 10.000 banen.

Verlies KPN bij slot 2013

Ondanks de bezuinigingen van de afgelopen jaren leed KPN in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar onder de streep opnieuw een verlies, al was dat met 108 miljoen euro wel ruim de helft kleiner dan in 2012 (263 miljoen euro). De omzet daalde met 14 procent tot 2,06 miljard euro. De resultaten zijn exclusief die van E-Plus, de Duitse dochter die KPN voor ruim 8,5 miljard euro wil verkopen aan Telefónica Deutschland.

Over heel 2013 lag de omzet 10 procent lager op 8,47 miljard euro. De nettowinst daalde met 6,7 procent tot 293 miljoen euro. KPN investeerde ruim 1,6 miljard euro, dat was 2,6 procent meer dan in 2012.

Vooral de inkomsten uit mobiele telefonie stonden onder druk, net als die in de zakelijke markt. Daar stonden goede prestaties tegenover uit de verkoop van vaste telefonie, internet en televisie aan consumenten thuis, aldus KPN.

Verkoop dochter E-Plus

Aan het verlies van klanten en marktaandeel is volgens KPN wel een einde gekomen, mede dankzij de forse investeringen die het bedrijf de laatste jaren heeft gedaan in zijn netwerk en producten. ,,We hebben nu een sterk fundament gelegd en verwachten dat de financiële resultaten stabiliseren richting het eind van het jaar 2014'', zei topman Blok.

Daarbij hoopt KPN onder meer op dividend uit het belang van 20,5 procent in Telefónica Deutschland dat het verkrijgt als de verkoop van E-Plus doorgaat. Dat is afhankelijk van toestemming van de Europese Commissie, die naar verwachting medio mei met haar oordeel komt. Als de transactie doorgaat, zal KPN ook zelf weer dividend gaan uitkeren. De aandeelhouders kunnen dan over 2014 een winstuitkering van 7 cent per aandeel tegemoetzien.

Lees ook:

KPN wil af van Telefoongids en nummerdienst

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl